НБУ знизив облікову ставку до 6%

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 8% до 6% з 12 червня 2020 року. Це – найнижчий рівень облікової ставки за історію незалежної України.  

Інфляція в квітні-травні коливалася навколо позначки 2% і була меншою, ніж очікувалося, та нижчою за цільовий діапазон 5% ± 1 в.п. 

Надалі інфляція зростатиме помірними темпами, але ймовірно повертатиметься в цільовий діапазон довше, ніж прогнозувалося. 

По-перше, споживчий та інвестиційний попит залишається досить пригніченим, хоча ділова активність починає поступово пожвавлюватися разом із послабленням карантинних заходів. По-друге, ситуація на валютному ринку, від якої суттєво залежить вартість споживчого кошику, є сприятливою для низької інфляції. З початку квітня пропозиція валюти на міжбанківському ринку переважає попит. Обсяги імпорту майже за усіма категоріями товарів залишаються меншими за докризовий рівень, водночас експорт скорочується менш суттєво. Внаслідок цього гривня зміцнилася, а Національний банк, користуючись сприятливою ситуацією, з початку квітня викупив у міжнародні резерви близько 1,8 млрд дол. США. По-третє, поліпшуються інфляційні очікування населення та фінансових аналітиків.  

Водночас реалізувалося наше ключове припущення – продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом. 

  

9 червня Рада директорів МВФ ухвалила нову програму співпраці з Україною – Stand-By Arrangement – на суму близько 5 млрд дол. США тривалістю 18 місяців.Ці кошти дадуть змогу в повному обсязі профінансувати бюджетні видатки на подолання негативних наслідків пандемії коронавірусу та карантинних заходів.   

Крім цього, критично важливим є подальше проведення структурних реформ і збереження зваженої макроекономічної політики. З огляду на очікуване перебування інфляції нижче цілі більш тривалий час,  Правління  Національного банку знизило облікову ставку на 2 п.п. до 6%.  

Також Національний банк ухвалив рішення про звуження коридору процентних ставок за інструментами постійного доступу з “облікова ставка +/- 2 в.п.” до “облікова ставка +/- 1 в.п.”. 

Це означає, що за нової облікової ставки кредити рефінансування овернайт будуть надаватися під 7%, а депозитні сертифікати овернайт розміщуватся під 5%.  

Зниження ключової ставки до рівня нижче нейтрального свідчить про завершення циклу швидкого пом’якшення монетарної політики.