НБУ знизив облікову ставку до 10%

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 10% річних з 13 березня 2020 року. Національний банк продовжує прогнозоване пом’якшення монетарної політики, щоб повернути інфляцію в цільовий діапазон 5% +/- 1 в.п. та підтримати економічне зростання в Україні в умовах охолодження світової економіки.

У січні-лютому споживча інфляція сповільнилася швидше, ніж передбачала прогнозна траєкторія (до 3,2% у січні та 2,4% у лютому у річному вимірі), продовжуючи перебувати нижче цільового діапазону 5% +/-1 в.п.

Досі поширення коронавірусної інфекції мало обмежений і нейтральний вплив на українську економіку. Український експорт продовжує зростати. Український валютний ринок, у свою чергу, наразі реагує на невизначеність із ситуацією з вірусом та посилену турбулентність на фінансових і товарних ринках погіршенням настроїв та підвищеною нервозністю.

Крім падіння цін на світових ринках через коронавірус, на інфляцію в Україні у бік зниження будуть тиснути конкурентні війни між країнами-виробниками нафти, які нещодавно розгорнулися. Вони провокуватимуть підтримання рекордно низьких цін на енергоносії, що впливатиме і на ціни товарів українського експорту. Загалом, усі ці чинники матимуть різноспрямований вплив на економічне зростання та інфляцію в Україні, що посилює невизначеність.

Ключовим припущенням, яке Правління бере до уваги, залишається продовження співпраці з Міжнародних валютним фондом.

Таким чином, Правління Національного банку ухвалювало рішення щодо облікової ставки в умовах, коли інфляційний тиск слабшає швидше, ніж очікувалося, а економіка потребує подальшої підтримки. Беручи до уваги цей комплекс обставин, Правління продовжило пом’якшення монетарної політики і знизило облікову ставку на 1 п.п. до 10%, як і було передбачено січневим прогнозом. Це надасть необхідний стимул економіці.

Як і раніше, Національний банк очікує зниження облікової ставки до 7% до кінця цього року.