НБУ знизив облікову ставку до 16.5%

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку до 16,5% річних з 6 вересня 2019 року. Національний банк продовжує цикл пом'якшення монетарної політики, оскільки очікує уповільнення інфляції до цілі 5%.

Інфляція в липні (9,1% у річному вимірі) була вищою за траєкторію прогнозу, опублікованому в останньому Інфляційному звіті. У серпні, за оцінками Національного банку, інфляція знизиться, втім все ще залишатиметься вище прогнозної траєкторії. Таке відхилення зумовлене насамперед тимчасовими чинниками з боку пропозиції продуктів харчування, зокрема овочів.

Правління Національного банку відзначило, що внутрішні політичні ризики для зниження інфляції до цілі послабилися з початком роботи Верховної Ради нового скликання та формуванням нового уряду. Це відкриває можливість для активізації переговорів з Міжнародним валютним фондом щодо нової програми співпраці. Водночас, зберігаються загрози для фінансової стабільності, пов'язані з перебігом судових процесів щодо рішень держави, спрямованих на оздоровлення банківського сектору.

Ризики зовнішнього походження, відзначені Правлінням під час попереднього засідання з монетарної політики у липні, також залишаються актуальними. А саме:

● припинення транзиту газу з Росії територією України з початку 2020 року;

● посилення торговельних війн та підвищення турбулентності на глобальних фінансових ринках;

● ескалація військового конфлікту та нові торговельні обмеження з боку Росії.

У подальшому цикл пом'якшення монетарної політики продовжиться за умови стійкого уповільнення інфляції до цілі 5%. Темп зниження облікової ставки до нейтрального рівня 8% залежатиме від ризиків як внутрішнього, так і зовнішнього походження.

Зниження облікової ставки до 16,5% ухвалене Рішенням Правління Національного банку України від 5 вересня 2019 року № 645-рш "Про розмір облікової ставки".